Vennootschapsvormen

Voor wie?

De besloten vennootschap wordt de standaard vennootschapsvorm voor nieuwe ondernemingen. De BV biedt namelijk veel flexibiliteit waardoor u de vennootschapsvorm vrij kunt aanpassen aan uw specifieke wensen en eisen. Wellicht zullen ook de meeste BVBA’s, EBVBA’s, S-BVBA’s en CVBA’s omgevormd worden tot BV’s.

Wat is het?

De nieuwe BV kan eenvoudig worden opgericht door 1 persoon, zonder vast minimum startkapitaal maar wel met een sterk financieel plan. De oprichtingsakte moet door een notaris worden bekrachtigd. In tegenstelling tot vroeger zijn de aandelen vrij overdraagbaar waardoor de BV op termijn dus ook geschikt wordt voor beursgenoteerde bedrijven.

De Besloten Vennootschap

U staat op het punt een eigen onderneming op te richten? Of heeft u een bedrijf en wil u overschakelen op een flexibele vennootschapsvorm? Dan is de besloten vennootschap (BV) uw beste keuze. Het is de opvolger van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) en net als de BVBA is de BV een goede optie om uw privévermogen gescheiden te houden van uw beroepsactiviteiten.

Meer nog: vandaag is de BV is hét paradepaardje, de ‘one size fits all’ van het nieuwe wetboek. Een besloten vennootschap staat voor ultieme flexibiliteit: er zijn veel meer mogelijkheden dan vroeger om de statuten van uw onderneming aan te passen naar uw eigen wensen. 

De besloten vennootschap heeft veel voordelen:

  • Er is geen vast startkapitaal vereist
  • De aansprakelijkheid van de aandeelhouders is beperkt tot hun inbreng
  • U kan een besloten vennootschap ook alleen oprichten
  • Aandelen kunnen, als u dat wenst, ook vrij overdraagbaar worden gemaakt
  • Daartegenover staat dat u bij de oprichting wel en sterk financieel plan moet kunnen voorleggen. 

Een BV oprichten is makkelijk, maar u laat zich best goed adviseren vooraleer u de knoop doorhakt. Wil u meer weten over de verschillende mogelijkheden van een besloten vennootschap oprichten? Dan is Vennootschapsadvies de geknipte partner. Neem dan vandaag nog contact met ons op! 

We vertellen u graag meer over de eigenschappen van de BV en gaan in op de verschillen met de oude BVBA.


Opstarten zonder verplichte minimumkapitaal


Voor de oprichting van een BVBA had u vroeger een minimumkapitaal van € 18.550 nodig terwijl een BV zonder kapitaalinbreng kan worden opgestart. De verschillende vennoten (minstens 1) kunnen kiezen of ze kapitaal inbrengen in geld, natura of nijverheid. Dat maakt het voor starters vandaag makkelijker om voor een sterke vennootschapsvorm te kiezen. 

U moet dus wel steeds iets inbrengen, maar dat kan in feite ook een laag geldbedrag, kennis of arbeid zijn. Daartegenover staat dat u bij de oprichting van uw besloten vennootschap een sterk en gezond financieel plan moet kunnen voorleggen waarmee u een periode van twee jaar kan overbruggen.


Meer beperkte aansprakelijkheden


Aandeelhouders
en derden zijn bij een besloten vennootschap ook beschermd. De aansprakelijkheid van de aandeelhouders blijft beperkt tot hun inbreng en schuldeisers kunnen in principe geen aanspraak maken op het privévermogen van de aandeelhouders. Die aansprakelijkheden zijn wel gelimiteerd volgens de grootte van de onderneming. Voor kleine ondernemingen is dat maximaal 125.000 euro terwijl het bij grote ondernemingen oploopt tot 12.000.000 euro. 

Rechtspersonen mogen bestuurders van een BV ook niet van hun aansprakelijkheden kwijten en ze mogen de aansprakelijkheden niet contractueel beperken onder de wettelijke bedragen. Maar ze mogen wel aansprakelijkheidsverzekeringen afsluiten, ook voor hun bestuurders. Door maximumbedragen vast te leggen kan u makkelijker de juiste verzekering kiezen, zonder het risico te lopen om onder- of over verzekerd te zijn.

Wil u daar meer over weten of bent u op zoek naar advies op maat? Onze specialisten staan steeds voor u klaar.